Noedels wokken is enorm populair. En dat is niet voor niets! Het is snel, mager, makkelijk en supergezond door het gebruik van verse, pure ingrediënten. Door de korte woktijd verliezen de verse groenten bovendien bijna geen voedingsstoffen. Alleen maar voordelen! Toch…?

Niet helemaal. Natuurlijk, van bovenstaande kenmerken is geen woord gelogen. Maar wat eet je vaak bij jouw wokgerecht? Noedels. Koolhydraatrijke, calorierijke, voedingsstofarme noedels. Hoe maak je dit nu gezonder? Bij brood kies je gewoon voor volkorenbrood, bij pasta voor volkorenpasta, bij rijst voor zilvervliesrijst en de doodgewone Hollandse aardappel kun je zo nu en dan vervangen door de zoete aardappel, maar hoe zit dat nu met noedels? Wij onderzochten welke verschillende soorten er op de markt zijn en welke het gezondst is.

Mie

Welke noedels zijn het beste

Mie is een Chinese noedel die vooral voor bami gebruikt wordt. De ingrediënten zijn tarwebloem, du­rum en tar­weg­ries­meel.

Voedingswaarden per 100 gram:

  • kCal: 360
  • eiwit: 12 gram
  • koolhydraten: 74 gram
  • vet: 1,5 gram
  • voedingsvezels: 2,6 gram

Voordeel van deze noedels is dat er geen kunstmatige hulpstoffen in zijn verwerkt. Het nadeel is in mijn ogen dat er maar weinig nuttige voedingsstoffen in zitten. Op zich een prima koolhydraatbron, maar ik kies altijd liever voor een variant met wat meer vezels.

Mihoen

Welke noedels zijn het beste

Welke noedels zijn het beste

Mihoen wordt gemaakt van rijstmeel, zonder verdere toevoegingen.

Voedingswaarden per 100 gram:

  • kCal: 370
  • eiwit: 7 gram
  • koolhydraten: 83 gram
  • vet: 0,8 gram
  • voedingsvezels: 0 gram

Hoewel deze noedelsoort magerder is dan mie, zitten er ook een stuk minder eiwitten in. Mihoen bevat zelfs meer koolhydraten en helemaal geen vezels. Niet iets waar ik voor zou kiezen!

Eiernoedels

Welke noedels zijn het beste

Welke noedels zijn het beste

Eiernoedels (of eiermie) worden gemaakt van tarwebloem, ei en in sommige gevallen zout. Door de toevoeging van ei zijn ze vaak wat geler van kleur dan de overige soorten.

Voedingswaarden per 100 gram:

  • kCal: 360
  • eiwit: 15 gram
  • koolhydraten: 71 gram
  • vet: 1 gram
  • voedingsvezels: 2,5 gram

Het eerste dat mij opvalt is dat deze soort de meeste eiwitten bevat. Ze bevatten iets minder koolhydraten, maar wel dezelfde hoeveelheid vezels als gewone mie. Tot nu toe scoren de eiernoedels het beste!

Udon noedels

Welke noedels zijn het beste

Welke noedels zijn het beste

Udon noedels zijn vrij zachte noedels van tarwebloem, water, zout en in sommige gevallen aardappelzetmeel. Oorspronkelijk werden ze van volkorenmeel gemaakt, maar helaas kan ik in de Nederlandse supermarkten maar weinig varianten vinden die hieraan voldoen.

Voedingswaarden per 100 gram:

  • kCal: 349
  • eiwit: 12 gram
  • koolhydraten: 73 gram
  • vet: 1 gram
  • voedingsvezels: 2 gram

De voedingswaarden van deze noedels verschillen nauwelijks van de verhoudingen van gewone mie. Er zitten iets minder vezels en vetten in, maar dat verschil is nihil. Ook hiervoor geldt dus dat het een prima koolhydraatbron is zonder kunstmatige toevoegingen, maar mijn voorkeur zou toch uitgaan naar een vezelrijker alternatief.

Kelp noedels

Goed, we hebben nu noedels getest die gemaakt worden van tarwe en rijst. Maar er is nóg een ingrediënt om noedels van te maken, namelijk zeewier. Wat? Ja. Zeewier. Kelp noedels zijn zoals de naam doet vermoeden gemaakt van kelp, een zeealgensoort.

Voedingswaarden per 100 gram:

  • kCal: 11
  • eiwit: 0 gram
  • koolhydraten: 1 gram
  • vet: 0 gram
  • voedingsvezels: 1 gram

Het grootste voordeel van deze noedel is dat ze bijna geen calorieën en nagenoeg geen koolhydraten bevatten. Een heel goed alternatief dus als je om welke reden dan ook je calorie-inname laag wilt houden. Ook hier zijn geen kunstmatige hulpstoffen gebruikt.

Soba noedels

Soba noedels worden gemaakt van boekweit. Soms in combinatie met tarwemeel. Daarom verschillende voedingswaarden per variant, houd hier rekening mee als je ze koopt. Onderstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op Soba noedels met 100% boekweitmeel.

Voedingswaarden per 100 gram:

  • kCal: 353
  • eiwit: 13 gram
  • koolhydraten: 72 gram
  • vet: 3 gram
  • voedingsvezels: 5,9 gram

Deze noedels bevatten iets minder eiwitten en iets meer vetten dan eiermie, maar tot nu toe de meeste vezels. Een prima alternatief voor gewone mie!

Bereik je droom lichaam samen met XXL Nutrition

XXL Nutrition is al jarenlang de populairste webshop op het gebied van supplementen en afslankproducten. Het lichaam van een vrouw is en werkt in veel gevallen anders dan die van een man. Ook zitten er op hormonaal niveau en stofwisseling grote verschillen. Om die redenen is het ook niet vreemd dat het vrouwelijke lichaam andere behoeftes heeft. En afslankproducten en sportvoeding speciaal op het vrouwelijke lichaam moeten zijn afgestemd. Probeer nu onze producten!

xxl Nutrition